Om

Styrketräning för barn och unga / UNDER uppbyggnad

Styrketräning för barn har länge ansetts vara ett kontroversiellt ämne, bland annat på grund av misstankar om skaderisk och utebliven effekt avseende muskelstyrka. Synsättet har på senare år reviderats till följd av ny forskning. Det saknas dock fortfarande mycket forskning kring fysiologiska mekanismer för muskelanpassning samt effekter av olika träningsprogram och metoder hos barn och unga. Detta projekt ämnar undersöka effekterna av styrketräning med två olika metoder hos barn i åldrarna 9–13 år och jämföra dem med effekterna av samma program hos vuxna. Studien består av 12 veckors styrketräning med löpande utvärderingar följt av 8 veckors vila från styrketräningen. De använda styrketräningsmetoderna är traditionell viktbaserad styrketräning och svänghjulsträning. Forskningspersonerna kommer att lottas till en av de två träningsteknikerna eller till en kontrollgrupp. En pilotstudie har utförts och visar att styrketräning på såväl svänghjulsbaserad som traditionell utrustning är väl genomförbar för mellanstadiebarn. I samband med pilotstudien utvecklades och validerades även ett protokoll för ultraljudsmätning av lårmuskulatur som planeras att implementeras i studien.


Ett antal olika utfallsmått kommer att analyseras för att studera effekterna av träningen. Muskelstorlek mäts med MR och ultraljud. Muskelstyrka och muskelaktivering mäts både träningsspecifikt samt på icke träningsspecifik utrustning före och efter träningsperioden. Vidare tas blodprover på barn och vuxna samt biopsier på vuxna, för att analysera molekylära förändringar till följd av träning.
Studier som undersöker effekten av styrketräning hos barn är få, särskilt studier på molekylära förändringar. Svänghjulsbaserad träning för barn är i stort sett ostuderat. Studien kommer därför bidra med ny information om effekterna av styrketräning hos barn.